Urkupina Image

Urkupiña.nl
is de persoonlijke site van
dr. Sanne Derks

English version >

foto


Over sanne


Sanne Derks werd op 28 oktober 1979 in het Brabantse Sint-Hubert geboren. Na het VWO begon zij in 1998 met de studie psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen (RU), alwaar zij een zich specialiseerde in de cultuur- en godsdienstpsychologie. In deze periode ontwikkelde zij al haar passie voor Latijns-Amerika. Voor haar afstuderen (2003) deed ze acht maanden onderzoek in Bolivia in 2001-2002, naar de religieuze beleving van Quechua vrouwen in de Cochabamba Vallei.

Tussen 2004 en 2009 werkte zij aan haar promotieonderzoek bij het Instituut voor Genderstudies en Culturele Antropologie (RU) over de manieren waarop gelovigen omgaan met armoede, huiselijk geweld en etnische uitsluiting op het Bolivaanse bedevaartsoord voor de Maagd van Urkupi˝a in Quillacollo, Bolivia. Voor dit project deed ze meer dan anderhalf jaar antropologisch veldwerk in Bolivia.

Gedurende haar promotietraject heeft ze wereldwijd deelgenomen aan verschillende internationale conferenties op het gebied van pelgrimage, religie en Latijns-Amerika. Tijdens en na haar aanstelling publiceerde ze in verschillende nationale en internationale tijdschriften. Ze heeft met name plezier in het schrijven van teksten voor een breder publiek, omdat ze hier meer creativiteit in kwijt kan dan in teksten voor een wetenschappelijk publiek.

Na haar promotie in juli 2009 heeft Sanne daarnaast aan verschillende projecten gewerkt. Zo heeft ze in opdracht van Soa Aids Nederland onderzoek gedaan naar de opvattingen over seksualiteit in Nederlandse migrantenkerken. Tevens heeft zij gewerkt als docent bij psychologie en culturele antropologie aan de RU, als vrijwilligersco÷rdinator bij Stichting Ayni Bolivia Nederland en als reisbegeleider in ArgentiniŰ, Bolivia en Peru voor Sawadee Reizen. Tevens heeft zij een documentaire geregisseerd over de verschillende manieren waarop geld en religie samenkomen op het Boliviaanse bedevaartsoord van de Maagd van Urkupi˝a.

Op het moment werkt ze als docent Toegepaste Psychologie aan de Fontys Hogescholen in Eindhoven.